Pizza Peperoni
page title img

Πίσω

0 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ

Your vote is:
0.00 of 0 votes

   Η πίτσα, με την έννοια που τη γνωρίζουμε σήμερα, θεωρείται ιταλικής προέλευσης εδώ και αιώνες. Η πρώτη "μοντέρνα" πίτσα αποδίδεται στον φούρναρη Raffaele Esposito από τη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1889, το "Esposito of Pizzeria di Pietro" (σήμερα ονομάζεται Pizzeria Brandi) έφτιαξε μια πίτσα ειδικά για την επίσκεψη του Ιταλού βασιλιά Umberto I και της βασίλισσας Margherita. Η πίτσα αυτή ήταν "πατριωτική", γιατί είχε τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας: πράσινο (βασιλικό), άσπρο (μοτσαρέλα) και κόκκινο (ντομάτα) και άρεσε ιδιαίτερα στη βασίλισσα. Έτσι, λοιπόν, ονομάστηκε Πίτσα Μαργαρίτα προς τιμήν της βασίλισσας και έθεσε τη βάση για την εξάπλωση της πίτσας καθιερώνοντας τη Νάπολη ως την πρωτεύουσα της πίτσας σε όλο τον κόσμο.

   Μέχρι το 1830, η πίτσα πωλούνταν σε καντίνες στο δρόμο. Η πρώτη πραγματική πιτσαρία (Antica Pizzeria Port' Alba) άνοιξε στη Νάπολη και λειτουργεί ακόμα στην οδό Via Port'Alba 18! Η ιδέα, πάντως, του σερβιρίσματος του ψωμιού σαν κύριο πιάτο ήρθε από τους Έλληνες, οι οποίοι έτρωγαν τους πλακούντες, επίπεδα στρογγυλά ψωμιά, ψημένα με διάφορα υλικά από πάνω όπως λάδι, σκόρδο, κρεμμύδια και βότανα. Οι Ρωμαίοι εμπλούτισαν το πιάτο αυτό και με άλλα εκλεπτυσμένα υλικά και το ονόμασαν placenta. Η λέξη "pizza" προέκυψε από τη λατινική φράση "picea (placenta)", δηλαδή αρτοσκεύασμα με υλικά σε ρευστή μορφή.

  • Η ζύμη φτιάχνεται μόνο με αλεύρι, προζύμι φυσικό ή με μαγιά μπύρας, νερό και θαλασσινό αλάτι.

  • Η ζύμη ζυμώνεται με τα χέρια ή με μίξερ που δεν την υπερθερμαίνουν και της δίνεται σχήμα με το χέρι στον αέρα.

  • Ο φούρνος πρέπει να είναι κατασκευασμένος από ειδικό τούβλο και ο πάτος του φούρνου να είναι κατασκευασμένος από ηφαιστειογενή πέτρα.

  • Το ψήσιμο της πίτσας πρέπει να γίνεται στην επιφάνεια του φούρνου και όχι μέσα σε κάποιο ταψί ή άλλο σκεύος. Η θερμοκρασία του φούρνου θα φτάνει τουλάχιστον τους350-400oC.

Μόνο τότε τρώμε τη γνήσια Ναπολιτάνικη Pizza.